Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Monthly Archive: maaliskuu 2014

Vapaapäivän ahkerointia!

Ulkona paistaa aurinko ja on muutenkin mukava ilma. Oikein mainio päivä vapaapäiväksi jonka olen viettänyt siivoamisen ja koulujuttujen parissa! Tässä jaksossa mulla on siis kursseina Johtaminen, Tilinpäätös, verosuunnittelu ja sukupolvenvaihdos. Kuulostaa kauhealta, ja onkin...

Ainutlaatuisia hetkiä

Kävimme erään kurssin yhteydessä yrityskäynnillä Finnkinossa, jossa pääsimme

hämyiseen elokuvasaliin kuuntelemaan teatteripäällikkö Kari Pääkön esitystä elämysten
markkinoinnista ja Finnkinon toiminnasta. Esityksessään Pääkkö mainitsi yksityiset
elokuvanäytökset yrityksille ja yksityisille henkilöille. Penkin pehmeässä syleilyssä mieleeni
juolahti idea. Eikö olisi hienoa varata elokuvasali kokonaan omaan käyttöön? Ja eikö olisi
vieläki hienompaa kutsua salin täydeltä ihmisiä katsomaan itse valittua elokuvaa? Koska
olen Trapestilla markkinoinninsuunnittelijana, mietin heti voisiko tätä vähän suuruuden
hullua ajatusta soveltaa Trapestin markkinoinnissa.

Idea jäi muhimaan mieleeni muutamaksi viikoksi, kunnes erään palaverin päätteeksi heitin
ajatuksen elokuvaillasta ja Trapestin omasta yksityisnäytöksestä puoliksi vitsillä
kollegalleni. Ei-niin-hullu-idea-sittenkään otti tuulta siipiensä alle ja muutaman
tarjouspyynnön ja puhelinsoiton jälkeen havahduin harvinaiseen hetkeen. Varasin juuri
äsken Trapestille yksityisen elokuvanäytöksen! Ei sitä joka päivä tule varattua
elokuvasaleja omaan käyttöön.

Välillä hulluimmistakin päähänpistoista voi syntyä jotain hienoa. On mahtavaa työskennellä
sellaisen kampanjan ja tiimin parissa, joka saa hihkumaan innosta.Trapestilla tämä on
mahdollista. Ensiviikon keskiviikkona istun elokuvissa katsomassa American Hustlea itse
varaamassani elokuvasalissa. Toivottavasti minä ja muut trapestilaiset saamme sinut ja
kaverisi seuraksemme!

Hanna Lehojärvi
Markkinoinninsuunnittelija
Trapesti Oy

 

Vaan kuinkas sitten kävikään – korkeakoulujen kehittämisessä

Olin KKA:n järjestämässä korkeakoulujen laatujärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaarissa 20.3.2014. Siellä kolme vuotta sitten auditoidut korkeakoulut kertovat, mitä asioita ovat tehneet ja kehittäneet ulkoisen arvioinnin jälkeen saatujen kehittämissuositusten pohjalta. Oamkilta väliraporttia odotetaan ensi talvena ja oamkilaiset ovat esiintymisvuorossa keväällä 2015.

Olin kuuntelemassa Karelian, Maanpuolutuskorkeakoulun, Saimaan ammattikorkeakoulun ja Metropolian esityksiä ja kommenttipuheenvuoroja. Sisällöt olivat mielenkiintoisia ja vahvistivat omia näkemyksiä siitä, mitkä asiat tällä hetkellä korkeakoulukentällä koetaan merkittäviksi. Esimerkiksi kumppanuuksien hallinta ja sen kehittäminen vaikuttaa olevan keskeistä –  yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja sidosryhmäyhteistyö oli Oamkillakin yksi merkittävistä kehittämisehdotuksista.

Palauteasiat ovat selkeästi olleet korkeakouluissa parannusten alla ja niiden kehittäminen erityisesti henkilöstö- ja sidosryhmäpalautteen osalta on tarpeellista Oamkissakin. MPKK:ssa myös opettaja tekee itsearvioinnin opintojaksosta opiskelijapalautteiden lisäksi. Molemmat menevät tietokantaan. Näin saadaan kattavampi kuva toteutetusta opintojaksosta kuin pelkästään opiskelijapalautteen kautta.

Kokonaisarkkitehtuurityön sitominen laatuun tuntuu olevan myös varsin yleinen trendi. Meillä tästä ei ole tehty vielä linjauksia. Asia on kuitenkin sellainen, jonka ei pitäisi olla irrallinen johtamisesta tai laadusta – itse puhuisinkin mieluummin laadun sijaan toiminnan kehittämisestä ja siitä että mietitään mitkä asiat meillä on hyvin ja mitä on kehitettävä, jotta ne olisivat vielä paremmin. Laatuasioiden ei pitäisi olla irrallisia juttuja, vaan arjen toimivuutta. Tähän on meilläkin pyritty alusta lähtien, mutta silti on edelleen vielä tekemistä, jotta kaikki ymmärtäisimme tämän samalla tavalla – yhteisenä arkisena työnä, ei erillisinä temppuina tai kilven kiillotuksena auditointia varten.

Erityisesti laatukulttuurin kehittäminen on yksi merkittävä asia. Laatukulttuuri tarkoittaa käytännössä siis korkeakoulun toimintakulttuuria. Viime marraskuussa Göteborgissa kansainvälisessä laatuseminaarissa hyvää laatukulttuuria, sen kehittämistä ja ihmisten sitouttamista pohdittiin myös laajasti. KKA:n seminaarissa oli esillä samoja asioita, mitä tuolloinkin tuotiin esille hyvinä esimerkkeinä. Laatua tai laatukulttuuria ei voi erottaa johtamisesta ja hyvistä työyhteisötaidoista. Sen luomisessa keskeistä on avoin ja vuorovaikutteinen johtajuus, viestintä ja ihmisten osallistaminen omien vahvuuksiensa mukaisesti.

Hieno esimerkki tästä on Metropolian toimintatavoissa: hallituksen työtilat ovat avoimet koko henkilöstölle ja kun sinne laitetaan kokousmateriaalit, voi henkilöstö kommentoida niitä jo ennen hallituksen käsittelyä. Sama periaate on johtoryhmän asiasisällöillä.  Kommentteja annetaankin Metropoliassa runsaasti. Lisäksi jokaisen hallituksen tai johtoryhmän jälkeen kirjoitetaan intraan, mitä asioita on päätetty ja miksi. Johtoryhmä on sitoutunut vastaamaan aktiivisesti kommentteihin ja kysymyksiin ja antamaan perustelut päätöksille. Tämä on toimintatapa joka osallistamalla sitouttaa henkilöstöä ja kaikki tietävät koko ajan missä mennään.

Oamkissa on organisaatio muuttunut ja monet toimintatavat vaativat kehittämistä, jotta ne vastaavat nykytilannetta. Edessä onkin varsin paljon tehtävää. Toivotan kaikille voimia ja intoa kehittämistyöhön, sitä tarvitaan, vaikka tilanne onkin haastava. Yhteistoimintaneuvottelut ovat menossa ja selvää on, että osa nykyisestä henkilöstöstä ei tule jatkamaan tehtävissään. Minäkin siirryn toisenlaisiin elämänhaasteisiin toukokuun alusta ja keskityn seuraavaksi uuden sukupolven kasvattamiseen. Toivottavasti aikanaan lähtenyt hyvä kehittämisvire, josta saimme ulkoisessakin auditoinnissa kiitosta, jaksaa nousta vielä ja täällä kehittyy uusi, hieman erilainen mutta toimiva ja hyvinvoiva korkeakouluyhteisö sujuvine toimintatapoineen.

Sari Ahvenlampi
Laatukoordinaattori

Nyt hakemaan!

Minun piti jo viime postauksessa manipuloida mahdollisia lukijoita hakemaan meidän koulutukseen. Tosissaan kuten Aino ensimmäisessä postauksessaan kirjoitti, monet luulee että me kaikki ollaan maajusseja ja kakan hajusia lehmänhoitajia. Mutta jos esimerkiksi olet kiinnostunut metsistä...

Kansainvälistä!

Helou! Viime viikolla koulullamme vietettiin kansainvälisyysviikkoa ja koulu kuhisi ulkomaalaisia opettajia jotka olivat tulleet tutustumaan kouluumme ja luennoimaan meille. Tykkäsin tosi paljon luennoista ja jaksoinkin kuunnella ihan koko ajan! Aiheina luennoilla oli mm. saksalainen...

Uusi jakso, viimeisiä viedään!

Tässä viikko sitten kun alkoi viimeinen tän kevätlukukauden jakso, niin huomasin, että minulla alkaa kurssit olla aikalailla kasassa! Kaikki pakolliset on suoritettu ja vapaastivalittavia vain jokunen jäljellä! 🙂 Niin se aika vierähtää. Opinnäytetyö häämöttää...

Expanding understandings of Flexicurity in Hungary!

Flexicurity = flexibility + security

Students from 8 different European countries are studying together actual themes on active labour market policies, lifelong learning, flexible and reliable contractual arrangement and modern social security systems. 4 students of Oulu UAS participate in the project.

At the beginning we learnt some useful Hungarian vocabulary by the Hungarian bus driver. The next adventure was the division of rooms that appeared to be challenging. We are staying in the countryside of beautiful Lake Balaton and enjoy the Hungarian hospitality. It is spring here: blooming trees, spring flowers, cherry trees, so beautiful. The village is clean and elegant.

At the weekend we´ll go to Budapest for company visit, cultural attractions, the Parliament, sightseeing and other attractions.

Our long and intensive days consist of lectures, workshops, social events, team building sessions and group work. The program is tight and there is no so much free time. But we all enjoy here and looking forward to sunny and historical Budapest!

Päivi Aro, Isabela Ion (DIB1SN), Petri Miinalainen (YLI3SY), Tiina Schroderus (LIK1SNLJ) and Henna Turula (LIK0SNC)

 

Kevättä rinnassa

Nyt on kevään viimeinen rutistus polkaistu käyntiin oikein kunnolla! Sormet sauhutenhan tässä on saanut kirjoitella tehtävää ja raporttia toisensa perään, onneksi aikaa on kuitenkin jäänyt hiukan myös keväisestä luonnosta ja ilmasta nauttimiseen. Liimasin pitkän (ehkä...

Tet-harjoittelija Annun terveiset soten kirjastosta

Tet-harjoittelija Annun terveiset soten kirjastosta

Olen 8. luokkalainen Kiuruvedeltä ja olin TET-jaksolla Oulun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan kirjastossa.

Kun kuulin että täytyy hakea TET- paikka jostain, täytyy myöntää, että ensimmäisenä mieleeni ei tullut kirjasto, vaan joku kauppa tai päiväkoti. Ja tietenkin toivoin että ystäväni olisivat olleet samassa TET- paikassa kuin minä. Mutta onneksi minun tätini on töissä Oulussa, joten menin sitten hänen työpaikalleen TET:tiin.

Luulin, että kirjasto työ on tylsää ja helppoa ja siinä pitää vain hyllyttää ja auttaa asiakkaita. Selvisi kuitenkin, että tehtävää on aika paljon, eikä se ole aina niin helppoa. Aakkoset ovat ainakin minulla kehittyneet tosi paljon, koska niitä tarvitaan täällä joka päivä. Työ on myös aika rauhallista. Ei tarvitse tehdä kaikkea hirmuisella vauhdilla, koska huolellisuus on tärkeämpää.

Viikon aikana olen hyllyttänyt, järjestellyt varastoa aakkosjärjestykseen, leimaillut kirjoja ja liimannut viivakoodeja uusiin kirjastokortteihin. Onneksi nuo hommat ovat olleet minulle tarpeeksi yksinkertaisia. Työpäiväni kestää aina kuusi tuntia eli yhtä pitkään kuin minun koulupäiväni.

Vaikka itse olenkin vähän toiminnallisempi ihminen, on täällä kirjastossa ollut ihan viihtyisää eikä kaduta ollenkaan, että menin kirjastoon TET:tiin.

Annu Laitinen
TET-harjoittelija
Sosiaali- ja terveysalan kirjasto

Business ethics and sustainable development – for tree huggers only!

An event called Global Responsibility takes place here at our campus on Friday 21.3.2014 at 12am. What it is all about and should you consider participating? I would say you should and here´s why!

We are students of School of business and information management and obviously we are all interested of doing business in the future. We know quite well that world is really interconnected today. People, products and money can easily travel around the world and thanks to the internet and jet planes most of that happens hundreds of times faster than couple of decades ago.

But how well we know the supply chains of the daily products we use? What kinds of phases are involved before some product is on your hands? Has worker got a salary that enables decent level of living? What kind of resources manufacturing has required? What consequences have the cotton cultivation or cobalt mining in Africa for instance?

Today we can see many threats and tensions growing on a global scale. We are talking about global financial crisis, debt crisis, growing unemployment and inequity, resource scarcity and climate change; even violent uprisings are taking place in many places in the world at the moment. All that has been growing hand in hand with huge economic growth that world has experienced in past history.

Global trade has been said to be good for enabling peace and easing tensions because parties trading with each other rarely go to war with each other. That is true but I would like to point out that it should be fair trade that is benefiting both parties, besides that it should also be sustainable trade. That means it should be certain that our trading also leaves something for the future generations to trade with. So is our global trade fair and sustainable? Official recordings reveal that the level of inequality is at its worst condition ever, and the activities we maintain globally are seriously unsustainable.

The biggest pollution comes from producing all the consumer goods that we all desire to have more and more. What makes us want to buy all that stuff that we do not actually need and what ends up to garbage soon after buying? Could it be that we are all under some sort of suggestion and influencing? Marketing is the subject that so many of us are interested to study here in Oulu UAS. What role does marketing, one of the biggest businesses in the world have in all of this? Is marketing always fair and honest, does it contribute to sustainability? Intelligent business student should be able to criticize the messages he receives from daily media and advertisements. Media literacy is very fashionable word, but do we actually know what it means?

Come to the Global Responsibility event and hear what development expert Eva Nilsson from Kepa ry and editor Jari Tamminen have to say about these topics. This event is originated from the students and it is organized by the students. Come there to listen what we think would be beneficial for you to hear and then do your own thinking! You might find it to be nothing but propaganda, but then again some one of you might find it to give fresh viewpoints to challenges we are facing in today´s globalized world.

Teemu Kalliojärvi

Veera-Maria Ahola

Students, Degree Programme in International Business